Monstera

I denna guide:

Namn: Monstera

Vetenskapligt namn: Finns flera arter.  Denna artikel fokuserar på Monstera deliciosa.  Andra populära arter med liknande behov inkluderar Monstera adansonii, M. obliqua, M. borsigiana, M. standleyana och M. karstenianum.

Monstera deliciosa

Storlek: Buskig växt som lever som epifytisk lian och gärna klättrar på andra träd.. Kan bli upp till 10 meter hög med stora, flikiga, blad som kan bli upp till en halvmeter i diameter. Som krukväxt odlas den ofta som buske.

Monstera Skötsel

Läge: Föredrar norrläge eller står gärna en bit in i rummet. Uppskattar rumstemperatur året runt och kan trivas bra även i fuktiga och varma miljöer.

Blomning: En grön växt som dock kan bära ätlig frukt. Frukterna är avlånga, gröna, och har en viss likhet med omogna grankottar.

Vattning: Vattnas rikligt, men kan gärna torka upp en aning mellan vattningarna. Under vintern räcker det att vattna varannan vecka om det inte är för varmt och torrt.

Gödning: Vattnas med näring cirka var tredje vecka under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret behövs inget extra näringstillskott.

Jord: Vanlig krukväxtjord med bra genomströmning och med inslag av mull.

Monstera frukter

monstera frukter
Frukten på Monstera deliciosa- Dessa frukter är nästan mogna.

Monstera deliciosa och andra Monstera arter får ätliga frukter.  Frukterna växer direkt från stammen.  De ser lite ut som gröna kottar.  Se bilden ovan för att se hur frukterna ser ut.

Frukterna är goda när de är mogna och har en smak som påminner om annans eller guanabana.  Guanabana är dock ovanliga i Sverige så för de flesta svenskar är annans en bra jämförelse.  Monstera frukter är mildare än annanas.

Det är mycket viktigt att vänta tills frukter är mogna innan man plockar dem.  Om frukten inte är mogen så är frukterna giftiga. Det är dock lätt att tjäna om frukten inte är mogen då omogna frukter är mycket sura.  Det är normalt inte farligt att smaka en omogen frukt så länge man slutar äta den om man känner att den är omogen när man biter in i den.

Monstera ger enbart sällan frukt som krukväxt.  Det är dock möjligt att få den att bära frukt om man ger den en bra miljö och låter den växa sig stor.

Stickling & Förökning

Det är tacksamt enkelt att föröka Monstera att ta en stickling eller genom frö. Täck gärna med glas eller plast till dess att de nya skotten har rotat sig ordentligt.

Monstera deliciosa i kontor

Allmänt: Monstera lever i vilt tillstånd i de tropiska delarna av Mexico. Då det ofta är blåsigt och stormigt i området, har Monsterans stora blad gott om hål och inskärningar så att den skyddas från att slitas sönder under blåsiga dagar.

Monstera är en populär krukväxt i Sverige och kan leva i många år och bli mycket stor. Den går utmärkt att toppklippa om den blir för stor. De långa luftrötterna kan med fördel ledas ned i jorden igen om de tar upp för mycket plats. Men se till att ett par ordentliga luftrötter får utrymme ovanför jordytan, då de behövs för att plantan ska kunna ta upp syre.

Var försiktig med omogen frukt, det mogna fruktköttet är vitt, eftersom oxalsyran i den omogna frukten kan vara giftig. Frukten har en smak som kan liknas vid en korsning av banan och ananas.

Monstera Variegata
Monstera Variegata